Hundekjøring Nordisk stil

Postet av Bærum Hundekjørerklubb den 1. Jul 2019

Hundekjøring Nordisk stil

Nordisk stil vil si at man går på ski bak hunden/hundene istedenfor å stå på en slede. Det er ulike øvelser innenfor nordisk stil som snørekjøring, pulk, combined og stafett. Utstyr som alltid brukes innen nordisk stil er ski, staver og belte på løper og trekksele på hund. Det er litt forskjellig utstyr fra øvelse til øvelse utenom dette. De ulike øvelsene kan enten foregå ved fellesstart i hver klasse, eller individuell start med 30 sekunder til 1 minutt mellom de startende.

Video av innføring Nordisk stil:

https://www.youtube.com/watch?v=ieOc3uqFi5s

Pulk og Combined:

 

Innen øvelsene pulk og combined er det flere distanser og fra en til flere hunder.

Pulk: Her har hunden trekksele festet i et drag. Draget er så festet til en pulk med 70% av hundens vekt. Videre er pulken festet med en strikk til løper. Hund og pulk veies inn på vekt før start. Kan være både med fellesstart og enkeltstart. Ulike distanser for ulike aldersklasser.

Combined: Dette er en øvelse som er kombinert av pulk og snørekjøring. Da er det fellesstart hvor man først går 7,5 km med pulk. Du kommer så inn til stadion hvor hver løper har sin egen pit. Her skal du ta av pulken på hunden før du tar på kjørestrikk og går de neste 7,5 km med snørekjøring. Dette bør da skje fortest mulig. Ulike distanser for ulike aldersklasser.

Video som viser combined:

https://www.youtube.com/watch?v=yZDrPnvxl6s

https://www.youtube.com/watch?v=NIjtOJ21D7c

Video som viser flerspann pulk: https://www.youtube.com/watch?v=Ri6_nxU1jWI

NM distanser:

-       1-spann Combined – 2 x 7,5 km for senior 17 år +

-       1-spann pulk – kvinner senior og junior 10 km, menn senior 15 km

-       (Hvert annet år) Flerspann 1-4 hunder pulk - Kvinner senior 15 km, menn senior 20 km

-       (Hvert annet år) Lang 1-spann pulk – Kvinner senior 20 km, menn senior 30 km

 

Snørekjøring:

 

Her brukes det kun en hund i konkurranse. Utstyr brukt er kun trekksele på hunden og en strikk mellom løper og hund. NM del 3, er snørekjøring som går over 2-3 dager, da 15 – 25 km pr. dag for senior og 12-15 km pr. dag for junior 17-20 år. Snørekjøring kan foregå både med fellesstart og individuell start.

Video som viser snørekjøring med to hunder: http://vimeo.com/86777788

Stafett:

Stafett er stort sett en NM distanse. Her er det 3 etapper. Hver etappe er på 5 km for junior og senior kvinner, og 10 km for senior menn. Her er det fellesstart med pulk på første etappe. Andre etappe består av snørekjøring og tredje etappe består av pulk igjen. Ved vekslingsområdet er det en «hold» linje. Ved hold linja trekker man seg inn til selen eller opp i draget på hunden for så å avlevere hunden til en «handler» innenfor vekslingsområdet. Du går så videre på ski alene og veksler med neste på laget ved å ta personen på ryggen. Neste løper starter så sin etappe.  

Ta gjerne kontakt med en av våre trenere for mer informasjon! 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.