Sledekjøring

Postet av Bærum Hundekjørerklubb den 1. Jul 2019

- SLEDE -

- en omfattende gren innenfor hundekjøring

 

HVA ER SLEDEKJØRING?

En stor tung slede med noen lodne huskyer som lunter utover vidda. Været kan være alt fra strålende sol/måneskinn til tåke og snøstorm, skare eller puddersnø…

Det er vel kanskje det folk tenker på når de hører om hundekjøring eller i alle fall slede, og da tenker man vel: ”åå, så spennende og idyllisk det høres ut…” eller ”huff det må være noe slit…”

Jeg skal si meg enig i at dette er en stor del av hundekjøringen. Det er idyllisk og det er et sinnsykt slit til tider, men det er jo litt av sjarmen ved sporten. I Bærum Hundekjørerklubb har vi både turkjørere og konkurranseutøvere.

Turkjørerne i Bærum har som regel hunder selv, eller låner et par hunder her og der for å kunne sette opp et spann på 3 til kanskje 8 eller 10 hunder. Det er en krevende jobb å få så mange forskjellige hunder med ulike særpreg og oppvekster til å fungere sammen i et spann, men en kjører med gode lederegenskaper og vilje til å få det til å funke kan klare å manøvrere de mest utrolige hundene inn i spannet sitt =)

Sledekjøring som konkurranse er en ganske omfattende gren innen for hundekjøring. Det er delt inn i 3 hovedkategorier; Langdistanse, Mellomdistanse og Sprint. Disse kategoriene har igjen underkategorier når det gjelder distanse og antall hunder.

LANGDISTANSE er en gren som går over svært lange distanser og som regel over flere dager. Distansene er som regel mellom 200km til 1800km. Kjøreren må ha med seg nødutstyr, både til hundene og seg selv, samt fôr og fôrkoker og annet obligatorisk eller nødvendig utstyr.

De vanligste klassene i langdistanse er;

-  begrenset klasse hvor kjører har 8 hunder på spannet

- åpen klasse hvor kjører har alt fra 9 hunder opp mot 20.

Begrenset klasse kjører som regel litt kortere enn åpenklasse men har samme krav til utstyr i sleden 

MELLOMDISTANSE er en gren som har middels lange distanser, det er snakk om alt mellom 20 km til 100 km. Kjøreren har noe obligatorisk utstyr i sleden under løp som går på fjellet, men under mesterskap som nm, em og vm er det som regel ikke krav til noe annet enn at du kan få plassert en hund i sleden dersom det skulle skje et uhell.

Klasseinndelingen er:

- 4 spann hvor kjører kan kjøre med min3 og max4 hunder

- 6 spann hvor kjører kan kjøre med min5 og max6 hunder

- 8 spann hvor kjører kan kjøre med min 7 og max8 hunder

- Åpen klasse hvor kjører kan kjøre med 9 til 20 hunder 

Distansene i mellomdistanse er som regel forskjellige etter som hvilken spannklasse du starter i. 4 spann kjører kortest og åpenklasse har lengst løype, men differansen på løypelengden er skjeldent mer enn 40 km på samme løp. 

SPRINT er den korteste distansen som kjøres i slede, her har du alt fra 100m flyingstart til 24 km. Sprint er den grenen som likner mest på nordisk når det gjelder distanse og typen hund som brukes.

Klasseinndelingen i sprint er den samme som i mellomdistanse.

Krav til utstyr i slede er veldig varierende, men du trenger i alle fall seler, linesett, snøanker og selvsagt en slede. Kvalitet og bruksområde varierer mye. Det er for eksempel forskjellige krav til sledens størrelse i de forskjellige grenene. I langdistanse trenger du en slede som er romslig og stabil i vær og vind, i mellomdistanse og sprint trenger du en solid slede, men den kan være så liten og lett som mulig.

Krav til hundene i slede stilles det forskjellige krav til hundene ut i fra hvilken gren du kjører. Skal du drive med langdistanse er det en fordel med sterke og seige hunder som har god pels for å kunne isolere mot kulden, trekke tungt og lenge. I mellomdistanse og sprint er hundene ganske lette og raske, her ligger den største forskjellen i hundene på hvordan trening de har fått, er de trent til å løpe ganske fort en liten stund eller til å spurte i 5 min…

Ja det var en liten innføring i sledesporten, kom dere ut å hygg dere med hundene =)

Er det noe mer du lurer på ang denne grenen eller har spørsmål ang trening eller noe annet du lurer på, er det bare å ta kontakt.

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.